Site pictogram Fyto Life

Omega 3

visoliecapsule omega 3 fyto-life

Omega 3 (visolie)

Omega 3 fyto life visoliecapsules

Omega 3 is een familie van onverzadigde, essentiële vetzuren. De omega 3 vetzuren DHA en EPA zijn goed voor het hart, bloeddruk, en triglyceridenspiegel.*

De vetzuren kan je lichaam zelf niet (of nauwelijks) aanmaken en dien je dus uit voeding of suppletie te halen. De drie soorten omega 3 zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Omega 3 wordt vaak ook wel visolie genoemd, omdat visolie capsules de belangrijkste omega 3-vetzuren bevatten die men wint uit vissen en schelpdieren.

De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 450 milligram aan omega 3-vetzuren. In Nederland wordt dit gezondheidsadvies nauwelijks gehaald

Essentiele vetzuren en niet-essentiële vetzuren

Omega 3 valt in de categorie essentiële vetzuren. Het verschil tussen essentiële en niet-essentiële vetzuren is dat essentiële vetten niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Om hier voldoende van binnen te krijgen ben je dus afhankelijk van voeding en suppletie. In het geval van omega 3 is er echter sprake van een uitzondering. De twee omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn eigenlijk niet-essentiële vetzuren omdat het lichaam ze wel zelf aan kan maken uit het essentiële plantaardige vetzuur ALA. Uit onderzoek blijkt echter dat dit omzettingsproces heel inefficiënt is, waardoor EPA en DHA toch in de categorie essentiële vetzuren worden gerekend.

 

Waar zit omega 3 in?

Omega 3 vetzuren vind je terug in verschillende soorten voeding. Dit verschilt wel per omega 3-vetzuur. Zo vind je ALA (alfa-linoleenzuur) alleen in plantaardige bronnen, DHA (docosahexaeenzuur) bijna alleen in dierlijke bronnen en EPA (eicosapentaeenzuur) in beide. Voor het binnenkrijgen van omega 3 ben je helemaal toegewezen op voeding, omdat je lichaam dit dus niet of onvoldoende zelf aanmaakt.

Nog een reden om voldoende voeding of (visolie)supplementen met omega 3 binnen te krijgen, is omdat het belangrijk is voor de juiste vetzuurbalans. In ons Westerse voedingspatroon krijgen we relatief veel meer omega 6-vetzuren binnen dan omega 3. Nu is de verhouding vaak 10:1 of 20:1 wat betreft omega 6 en omega 3-inname, terwijl de optimale verhouding rond de 2:1 ligt.

Bronnen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren

Alfa-linoleenzuur (ALA): avocado’s, noten, koolzaadolie, zeewier en zaden (chiazaad en lijnzaad).

Docosahexaeenzuur (DHA): schaal- en schelpdieren en vette vissoorten (makreel, zalm, haring, sardines en forel).

Eicosapentaeenzuur (EPA): zeewier, algen, schaal- en schelpdieren en vette vissoorten (makreel, zalm, haring, sardines en forel).

Hoeveel omega 3 per dag?

De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 450 milligram aan omega 3-vetzuren. Als je twee keer in de week vette vis eet, dan haal je dit. Echter zijn er maar heel weinig mensen die dit structureel doen, waardoor de meesten niet genoeg omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Daarnaast heb je ook diegenen die geen vis willen of kunnen eten. In dat geval kan een visoliecapsule uitkomst bieden. Sommige gezondheidsbevorderende effecten verkrijg je daarnaast ook pas bij een bepaalde minimale inname. Wij adviseren daarom zelf 1 gram aan omega 3 per dag om optimaal van de gezondheidsvoordelen te genieten.

Waar is Omega3 goed voor?

Docosahexaeenzuur (DHA) is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en is goed voor het gezichtsvermogen. Daarnaast draagt de inname van DHA door de moeder bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.*

Eicosapentaeenzuur (EPA) is samen met DHA goed voor het hart, de bloeddruk en de triglyceridengehalten in het bloed.

Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA) draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
  • Essentiële omega-vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen. het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g alfa-linoleenzuur (ALA) en een dagelijkse inname van 10 g linolzuur (LA).
  • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
  • DHA Is goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
  • De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen.
  • De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen.
  • EPA en DHA zijn goed voor het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA
  • EPA en DHA zijn goed voor de triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
  • EPA en DHA zijn goed voor de bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.

Ben je niet zeker of Omega 3 voor je geschikt is, bel dan gerust voor advies of maak een afspraak in de praktijk waar ik je test en doormeet via de Quest9 (een biofeedbackapparaat) op wat u nodig heeft.

Webshop

In onze webshop vindt u de belangrijkste voedingssupplementen en unieke kruidencomplexen om uw gezondheid en welzijn naar een hoger peil te brengen.

Voor advies, doormetingen en aanvullende behandelingen kun je vrijblijvend contact opnemen.

Behandelmethodes

Scio Eductor Quest9
Een instrument dat wordt gebruikt om energieën in het lichaam te meten en te beoordelen.

Orthomoleculaire geneeswijzen
D.m.v. voedingstoffen een optimale gezondheid creëren

Voedingsadviezen
Via voedingsadviezen het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen.

Reinigingskuren en/of afslankkuren
D.m.v. een interne reinigingskuur zo veel mogelijk afvalstoffen via de reinigende organen verwijderen.

Fytotherapie
het gebruik maken van planten en kruiden om zieken te behandelen.

Homeopathie
Diagnose en behandeling van de gehele mens, zowel het mentale, emotionele als lichamelijke aspect.

Mobiele versie afsluiten