Picture of Ron Swinkels

Ron Swinkels

Eigenaar en oprichter van Fyto-life en de Praktijk voor Natuurlijke Geneeswijzen.

Vitamine D3

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vitamine D3

Wat is vitamine D?

Vitamine D is officieel geen vitamine, maar een hormoonachtige stof (prohormoon) die we zelf met de hulp van uv-licht van de zon aanmaken. Vitamines kun je niet zelf aanmaken. We moeten ze uit voeding of supplementen binnen krijgen. Hormonen maakt je lichaam wel zelf aan.

In Nederland hebben we massaal last van een ontoereikend vitamine D niveau. Het smeren van zonnebrandcrème, het zonnestraalarme klimaat en huidbedekkende kleding verhinderen allemaal de opname van dit belangrijke zonhormoon.

Hoe wordt vitamine D opgenomen via de huid?

Vitamine D3 wordt als eerst in de huid gesynthetiseerd met uv-licht. Na synthese in de huid bindt cholecalciferol (D3) zich aan een zogeheten vitamine D-bindend eiwit in het bloedplasma. Vervolgens wordt het via het bloed naar de lever getransporteerd.

Waar is vitamine D goed voor?

Bevordert de opname van calcium en fosfor in ons lichaam*.Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten*.Ondersteunt ons immuunsysteem en het celdelingsproces*.Draagt bij aan een normale spierwerking*.* Goedgekeurde gezondheidsclaims

Vitamine D in voeding

Plantaardige bronnen van vitamine D2 zijn paddenstoelen (champignons, portobello ’s, shiitake en oesterzwammen) en bepaalde schimmels. Vitamine D3 vind je in dierlijke producten zoals vette vis (haring, makreel en tonijn), runderlever en eieren. Eieren bevatten wel minder vitamine D dan vette vis.

Waarom moet ik extra vitamine D slikken?

In Nederland is het voor vrijwel iedereen van belang om extra vitamine D3 te nemen. Dat heeft te maken met ons klimaat en de zonnekracht. Van mei tot en met september is de zonnestraling sterk genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken als je tussen 11:00 en 15:00 minstens een half uur buiten bent. In de maanden oktober t/m april is de zonnestraling niet sterk genoeg en kan het zijn dat je een aanvulling nodig hebt in de vorm van een voedingssupplement.

Ook blokkeert zonnebrandcrème de opname van uv-straling. Let er dus op dat je eerst 30 minuten in de zon bent zonder zonnebrandcrème

  • Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?
  • Zwakke botten en/of grotere kans op fracturen;
  • Vermoeidheid;
  • Spierzwakte;
  • Neerslachtigheid;
  • Slapeloosheid;
  • Nervositeit.
  • Wanneer heb ik teveel aan Vitamine D3?

De veilige bovengrens van vitamine D3 is gestel op 100 mcg per dag. Studies wijzen uit dat door langdurig gebruik van 250 mcg per dag ongewenste effecten optreden. Vitamine D3 is dus zeer veilig in gebruik, maar het is wel aan te raden hogere doseringen vitamine D3 te combineren met vitamine K2. Hierbij moet men uitkijken met de combinatie met bloed verdunnende medicijnen. Deze kunnen een interactie creëren en voor gezondheidsproblemen zorgen.

Ben je niet zeker of Vit D3 voor je geschikt is, bel dan gerust voor advies of maak een afspraak in de praktijk waar ik je test en doormeet via de Quest9 (een biofeedbackapparaat) op wat u nodig heeft.

Webshop

In onze webshop vindt u de belangrijkste voedingssupplementen en unieke kruidencomplexen om uw gezondheid en welzijn naar een hoger peil te brengen.

Voor advies, doormetingen en aanvullende behandelingen kun je vrijblijvend contact opnemen.

Essentie oliën FytoLife

Behandelmethodes

Scio Eductor Quest9
Een instrument dat wordt gebruikt om energieën in het lichaam te meten en te beoordelen.

Orthomoleculaire geneeswijzen
D.m.v. voedingstoffen een optimale gezondheid creëren

Voedingsadviezen
Via voedingsadviezen het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen.

Reinigingskuren en/of afslankkuren
D.m.v. een interne reinigingskuur zo veel mogelijk afvalstoffen via de reinigende organen verwijderen.

Fytotherapie
het gebruik maken van planten en kruiden om zieken te behandelen.

Homeopathie
Diagnose en behandeling van de gehele mens, zowel het mentale, emotionele als lichamelijke aspect.

Meer om te ontdekken

Issho Genki Squalene iP6

Issho Genki® squalene iP, een leven lang vitaal! Issho Genki, of “一生元気” betekent “Gezond leven” in het Japans. Simpel gezegd, het is

Multivitamineralen

Multivitamineralen van Fyto-life Een multivitaminemineralen complex (multi) is een voedingssupplement met een groot aantal voedingsstoffen. Hoofdzakelijk alle 13 vitamines en een groot

Vitamine c fyto-life

Vitamine C 1000

Antioxidant en goed voor het immuunsysteem* Vitamine C is dé vitamine voor het immuunsysteem*. Zo draagt de weerstandsvitamine bij aan onze afweer