Picture of Ron Swinkels

Ron Swinkels

Eigenaar en oprichter van Fyto-life en de Praktijk voor Natuurlijke Geneeswijzen.

Magnesium

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magnesium is nodig in elke cel van je lichaam!

magnesium Fyto Life

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam en is nodig in elke cel van je lichaam. Genoeg magnesium binnenkrijgen is dus altijd belangrijk. Maar wist je dat volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) zeker 20 (!) procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt en een magnesiumtekort riskeert? En dat kan nogal wat nare symptomen veroorzaken. Hieronder vertellen we je welke dat zijn én wat je zelf aan een tekort kunt doen. Zo kan een magnesium supplement een goed idee zijn.

Magnesiumtekort: hieraan herken je de symptomen

Magnesium is een razend belangrijk mineraal. Ongeveer de helft van de hoeveelheid magnesium in je lichaam zit in je botten en tanden. De rest ligt opgeslagen in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel. Magnesium is een echte regelneef. Het mineraal stuurt enzymen aan die ervoor zorgen dat honderden biochemische processen in je lichaam goed verlopen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De ontspanning van je spieren
 • Het vrijmaken van energie uit je voeding
 • De vorming van gezonde tanden en botten
 • Het voorkomen van laaggradige ontstekingen
 • Het verhogen van je weerstand tegen spanning en stress
 • De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren
 • De aanmaak van serotonine

Symptomen van een magnesiumtekort

 • Prikkelbaarheid en onrust
 • Depressie
 • Rusteloze benen
 • Spierkrampen
 • Slapeloosheid
 • Verminderde weerstand
 • Verstoorde hormoonbalans
 • Verergerde PMS-klachten
 • Een verlaagd libido
 • Migraine
 • Een trillend ooglid

5 oorzaken van een magnesiumtekort

Weten wat de signalen zijn van een tekort is stap één. Maar net zo belangrijk is begrijpen wat ervoor kan zorgen dat jouw magnesiumvoorraad leeg geslurpt wordt. Hieronder gaan we in op 5 veelvoorkomende oorzaken van een magnesiumtekort.

 1. Stress

Stress is een belangrijke en venijnige factor als het om een magnesiumtekort gaat. Heb je namelijk een tekort, dan ben je een stuk gevoeliger voor stress. Maar stress zorgt er vervolgens ook weer voor dat je lichaam flink meer magnesium gebruikt dan normaal. Je komt dus al snel van de regen in de drup. Je tekort wordt dan steeds groter én je stresslevels gaan niet zo gemakkelijk meer omlaag

 1. Ongezond eten

Een ongezond dieet is een tweede veelvoorkomende oorzaak van magnesium. Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus je moet het uit je voeding zien te halen. Wat de zaak extra lastig maakt, is dat door verarming van de bodem planten steeds minder mineralen uit de grond kunnen halen. Onze voeding wordt er dus niet rijker aan magnesium van. Vermijd in ieder geval te veel geraffineerde suikers, ‘snelle’ koolhydraten en verzadigde vetten. Onderaan vertellen we je welke voedingsmiddelen je juist wél in huis wilt halen om je magnesiuminname op peil te houden.

 1. Malabsorptie

Het kan ook zo zijn dat je lichaam het magnesium dat je binnenkrijgt, niet goed kan opnemen. Malabsorptie kan ontstaan door darmaandoeningen of een suboptimale darmgezondheid, coeliakie of te weinig voedselinname. Zorg er dus voor dat je voldoende gezond, gevarieerd eet en vezelrijk eet. Neem ook probiotica in je dieet op, via voeding of een probiotica supplement. Zo houd je je darmmicrobioom zo gezond mogelijk. Stress heeft trouwens ook een enorme invloed op de balans in je darmen, dus let op dat je stressniveau onder controle blijft.

 1. Intensief sporten

Als je veel en intensief sport, verbruik je een stuk meer magnesium. Je spieren vragen om meer van het mineraal én je scheidt er meer van af via urine en zweet. Magnesium heeft een ontspannend effect op je spieren. Als je lichaam er te weinig van krijgt, heb je waarschijnlijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Calcium heeft juist een samentrekkend effect op je spieren. Je kunt dan dus last krijgen van stijve spieren, spierkrampen en trillingen. Daarnaast kun je door een magnesiumtekort vermoeider zijn en meer last van spierpijn hebben – dat komt je sportprestatie dus ook zeker niet ten goede.

 1. Verhoogde uitscheiding

Een verhoogde uitscheiding van magnesium zie je bijvoorbeeld bij langdurige diarree, chronische stress (in een stressvolle periode plas je tot wel 4 keer meer magnesium uit dan normaal), overmatig alcoholgebruik, overmatig zweten, of zwangerschap en borstvoeding. Sommige geneesmiddelen zoals vochtafdrijvers en maagzuurremmers kunnen er ook voor zorgen dat je extra magnesium verliest.\

voeding met rijke hoeveelheid magnesium Fyto Life

Waar zit Magnesium in?

Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Je moet het dus in de eerste plaats uit je voeding zien te halen. In donkergroene bladgroenten, ongeraffineerde noten en granen zit veel van dit mineraal. Met stip op nummer 1 staat spinazie. In 100 gram spinazie, zowel rauw als gekookt, zit maar liefst 79 mg magnesium! Ook amandelen, zonnebloempitten, walnoten, avocado, bananen, brandnetel en zilvervliesrijst zijn goede bronnen van magnesium. In 100 gram gekookte zilvervliesrijst zit 40 mg magnesium. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium. Je kunt een magnesiumtekort ook aanvullen met een hoogwaardig magnesium supplement.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.

Er zijn echter ook situaties te waarin de behoefte hoger is. Zoals bij zwangerschap of borstvoeding, een chronische darmaandoening, of na een flinke inspanning (sporten).

Ben je niet zeker of magnesium voor je geschikt is, bel dan gerust voor advies of maak een afspraak in de praktijk waar ik je test en doormeet via de Quest9 (een biofeedbackapparaat) op wat u nodig heeft.

Webshop

In onze webshop vindt u de belangrijkste voedingssupplementen en unieke kruidencomplexen om uw gezondheid en welzijn naar een hoger peil te brengen.

Voor advies, doormetingen en aanvullende behandelingen kun je vrijblijvend contact opnemen.

Essentie oliën FytoLife

Behandelmethodes

Scio Eductor Quest9
Een instrument dat wordt gebruikt om energieën in het lichaam te meten en te beoordelen.

Orthomoleculaire geneeswijzen
D.m.v. voedingstoffen een optimale gezondheid creëren

Voedingsadviezen
Via voedingsadviezen het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen.

Reinigingskuren en/of afslankkuren
D.m.v. een interne reinigingskuur zo veel mogelijk afvalstoffen via de reinigende organen verwijderen.

Fytotherapie
het gebruik maken van planten en kruiden om zieken te behandelen.

Homeopathie
Diagnose en behandeling van de gehele mens, zowel het mentale, emotionele als lichamelijke aspect.

Meer om te ontdekken

Issho Genki Squalene iP6

Issho Genki® squalene iP, een leven lang vitaal! Issho Genki, of “一生元気” betekent “Gezond leven” in het Japans. Simpel gezegd, het is

Multivitamineralen

Multivitamineralen van Fyto-life Een multivitaminemineralen complex (multi) is een voedingssupplement met een groot aantal voedingsstoffen. Hoofdzakelijk alle 13 vitamines en een groot

Vitamine c fyto-life

Vitamine C 1000

Antioxidant en goed voor het immuunsysteem* Vitamine C is dé vitamine voor het immuunsysteem*. Zo draagt de weerstandsvitamine bij aan onze afweer