Ron Swinkels

Ron Swinkels

Eigenaar en oprichter van Fyto-life en de Praktijk voor Natuurlijke Geneeswijzen.

Koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een uitgebreide review laat zien dat de voordelen van koffieconsumptie opwegen tegen de nadelen. Kunnen u en uw cliënt weer onbezorgd een kopje koffie drinken? Oordeel zelf aan de hand van deze vijf voor je lijf.

Onderzoekers van de Universiteit van Ulster (IRL) maakten een systematische review van meer dan 1200 onderzoeken die sinds 1970 gedaan zijn naar de effecten van koffieconsumptie op de menselijke gezondheid. Daaruit kwam naar voren dat regelmatig drinken van een gematigde hoeveelheid koffie (3 tot 4 kopjes per dag) ofwel neutraal is, ofwel milde gezondheidsvoordelen oplevert[1]. Sindsdien zijn er nog diverse grote onderzoeken gedaan naar de specifieke effecten van koffie waaruit de mogelijke voordelen voor de gezondheid naar voren komen.

1 – Alle doodsoorzaken
Uit een zeer groot reviewonderzoek onder meer dan een half miljoen mensen kwam naar voren dat drie kopjes koffie per dag kan leiden tot een langer ziektevrij leven [2]. De onderzoekers, verbonden aan Imperial College London en het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), vonden dat hoe meer koffie men dronk, hoe lager de kans werd op alle doodsoorzaken. In het bijzonder bleek koffie effectief in het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en ziekten van het maag-darmkanaal.

2 – Levercirrose
Wie meer koffie drinkt, loopt volgens de Universiteiten van Southampton (UK) en Edinburgh (SCO) minder risico op het ontwikkelen van leveraandoeningen, zoals cirrose [3]. Het eerste kopje koffie was geassocieerd met een 20 procent lager risico, twee kopjes met een 35 procent lager risico. Tot aan vijf kopjes per dag was zelfs geassocieerd met een halvering van het risico. Ook caffeïnevrije koffie had een positief effect, maar wel minder dan gewone koffie, aldus de onderzoekers.

3 – Langere levensduur
In een studie met meer dan 180.000 deelnemers werd gevonden dat zowel gewone als caffeïnevrije koffie significante gezondheidsvoordelen oplevert[4]. De belangrijkste vondst was hier dat koffie levensverlengend zou kunnen werken. Het overlijdensrisico bij mensen die een kopje per dag dronken, was twaalf procent lager dan bij wie helemaal geen koffie dronk. Wanneer men drie kopjes per dag dronk, bleek het overlijdensrisico zelfs 18 procent lager te liggen.

4 – Minder kans op diabetes
Ook chronische ziekten, zoals diabetes, lijken minder vaak voor te komen bij mensen die koffie drinken[5]. Dit blijkt uit een review van 28 onderzoeken uitgevoerd door de Harvard School of Public Health (VS). Eén kopje verlaagde het risico op diabetes met 8 procent, twee met 15 procent, drie met 21 procent, vier met 25 procent, vijf met 29 procent en zes met 33 procent. Hoe meer koffie men dronk, hoe gunstiger het effect dus was. Er bleek daarbij geen verschil te bestaan tussen gewone en caffeïnevrije koffie.

5- Goed voor darmflora
Koffie blijkt ook gunstig te zijn voor de darmflora, aldus onderzoekers van de universiteit van Groningen (NLD) [6]. De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters van 1135 deelnemers aan de Lifelines-DEEP studie. Hieruit kwam naar voren dat koffiedrinkers een meer diverse darmflora hebben. “We vonden zestig voedingsfactoren die van invloed zijn op de diversiteit. En op het gebied van gezondheid geldt: hoe groter de diversiteit van de darmflora, hoe beter”, aldus de onderzoekers.

Mogelijke nadelen
Er zijn natuurlijk ook nadelen te noemen van koffiegebruik. Zo kan het laxerend werken, stress verergeren, de slaap verstoren en tot afhankelijkheid leiden. De non-profit onderzoeksgroep Mayo Clinic (VS) laat bovendien weten dat een bepaalde mutatie die de afbraak van koffie vertraagt bij mensen gezondheidsvoordelen kan ombuigen in nadelen[7], vooral op het gebied van hart- en vaatziekten.

Hoe men op koffie reageert blijft dus persoonlijk. Desondanks is ook de Mayo Clinic van mening dat de voordelen grosso modo opwegen tegen de nadelen. Bovendien vermelden ze op hun website aanvullende voordelen, waaronder op het gebied van cognitieve functie, concentratie en risicoverlaging bij depressie. Tot slot is zeer recent nog bekend geworden dat koffie een ketogeen effect kan hebben op de hersenen.

Hoe te bereiden
Koffie bereid uit verse bonen verdient de voorkeur. Op deze manier blijven zo veel mogelijk nuttige plantenstoffen behouden. En dit beperkt zich niet tot cafeïne. Andere interessante plantenstoffen in koffie zijn onder andere cofeol, kahweal en chlorogeenzuren [8].

En het aantal bakjes per dag? Vanaf meer dan 4 bakjes per dag neemt het risico op vervroegd overlijden weer toe [7]. Twee tot drie kopjes per dag zou daarom ideaal zijn. Wanneer men meer drinkt, kan het gunstig zijn om meer B-vitamine-rijke voeding te eten, aangezien koffie tot een verhoging van de behoefte aan B-vitaminen kan leiden [9].

Kijk in de shop voor vitamine B50.

Bronnen
1 L. Kirsty Pourshahidi, Luciano Navarini, Marino Petracco, J.J. Strain. A Comprehensive Overview of the Risks and Benefits of Coffee Consumption. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016; 15 (4): 671

2 Gunter MJ1 et al., Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study, Ann Intern Med. 2017 Aug 15;167(4):236-247.

Meer om te ontdekken

Issho Genki Squalene iP6

Issho Genki® squalene iP, een leven lang vitaal! Issho Genki, of “一生元気” betekent “Gezond leven” in het Japans. Simpel gezegd, het is

Multivitamineralen

Multivitamineralen van Fyto-life Een multivitaminemineralen complex (multi) is een voedingssupplement met een groot aantal voedingsstoffen. Hoofdzakelijk alle 13 vitamines en een groot

Vitamine c fyto-life

Vitamine C 1000

Antioxidant en goed voor het immuunsysteem* Vitamine C is dé vitamine voor het immuunsysteem*. Zo draagt de weerstandsvitamine bij aan onze afweer