Ron Swinkels

Ron Swinkels

Eigenaar en oprichter van Fyto-life en de Praktijk voor Natuurlijke Geneeswijzen.

De symptomen van een tekort aan Vitamine D

Facebook
Twitter
LinkedIn
Vitamine D helpt bloedvaten herstellen
De laatste jaren is duidelijk geworden dat vitamine D onder meer een rol speelt bij onze weerstand, stemming, celdeling en pijnbeheersing. Uit recent onderzoek is weer een nieuwe functie aan het licht gekomen: herstel van bloedvaten.
Wetenschappers van de universiteit van Ohio hebben voor het eerst met behulp van nanotechniek de invloed van vitamine D op de endotheelcellen van het hart- en bloedvatenstelsel onderzocht [1]. Endotheelcellen bedekken de wand van onze hart- en bloedvaten. Hun belangrijkste vondst: vitamine D kan de schade aan bloedvaten herstellen die is veroorzaakt door hoge bloeddruk, diabetes en atherosclerose.
Verder ontdekten de wetenschappers dat vitamine D een sterke stimulator van stikstof is, een belangrijk molecuul om stolsels in de bloedbaan te voorkomen. Bovendien bleek dat vitamine D de oxidatieve stress in het cardiovasculaire systeem vermindert en het risico op hartaanvallen reduceert.
Toename risico cardiovasculaire aandoeningen
Uit eerder onderzoek [2] was al duidelijk geworden dat een tekort aan vitamine D geassocieerd is met een toename van het risico op hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen. Dit gegeven was voor de onderzoekers aanleiding om met nanotechniek te bekijken waarom vitamine D gunstig zou kunnen zijn voor onze hart- en bloedvaten.
Volgens de onderzoekers zijn er tot nu toe – naast nu vitamine D – weinig tot geen mechanismen bekend die endotheelcellen van bloedvaten kunnen herstellen. Ze noemen vitamine D dan ook een betaalbare oplossing, omdat geen nieuwe dure medicijnen hoeven te worden ontwikkeld.
Hoeveel vitamine D hebben we nodig?
We kunnen zelf vitamine D aanmaken uit zonlicht. Sterker nog, bij voldoende blootstelling aan de zon is de eigen aanmaak vele malen groter dan via voeding kan worden opgenomen. Echter: in Nederland is de zon alleen van mei tot september sterk genoeg om vitamine D in de huid aan te maken. De enige voedingsbronnen met relatief veel vitamine D zijn vette vis en levertraan.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is gebaseerd op de handhaving van een bloedwaarde van gemiddeld 30 nmol/L. Dit halen we helaas in Nederland niet. Noordelijke stadsbewoners (niet alleen in Nederland maar wereldwijd) zitten gemiddeld op 20 nmol/L. Vergelijk dit met jagers-verzamelaars rond de evenaar: zij hebben een vitamine D-gehalte in het bloed van rond de 115 nmol/L. Natuurlijke gehaltes zijn dus bijna zes keer zo hoog als die van stadsbewoners.
Orthomoleculair wordt om diverse redenen een bloedwaarde van op zijn minst 80 nmol/L geadviseerd. Noch de ADH, noch het suppletieadvies van de Gezondheidsraad is daarvoor toereikend. Per cliënt zijn er veel verschillen, maar doseringen liggen minimaal op 45-50 mcg per dag om 80 nmol/L te bereiken. Het gehalte vitamine D in het bloed is eenvoudig met een bloedtest te achterhalen.
Vitamine D2 of D3?
Vitamine D bestaat in verschillende vormen: D1 t/m D5. Hiervan worden alleen vitamine D2 en D3 gesuppleerd. D3 heeft de voorkeur omdat deze vorm verreweg de sterkste bindingscapaciteit op celreceptoren heeft en hierdoor veel effectiever is dan D2 [3].
Conclusie
Vitamine D zorgt voor veel meer dan gezonde botten en tanden. Zo laat recent onderzoek met nanotechniek zien dat vitamine D een belangrijke rol speelt in het herstel van de endotheelcellen van door aandoeningen aangetaste hart- en bloedvaten. Helaas is de vitamine D-bloedwaarde bij stadsbewoners gemiddeld genomen veel te laag. Suppletie is om die reden – zeker in de winter – sterk aan te bevelen.
Bronnen
Khan A, Dawoud H, Malinski T, Nanomedical studies of the restoration of nitric oxide/peroxynitrite balance in dysfunctional endothelium by 1,25-dihydroxy vitamin D3 – clinical implications for cardiovascular diseases, International Journal of Nanomedicine, 19 January 2018, Volume 2018:13, pp. 455-66.
Wang TJ, Pencina MJ, Booth SL, et al. Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation. 2008;117(4):503-11. GRATIS: http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/117/4/503
Armas LA, Hollis BW, Heaney RP. Vitamin D2 is much less effective than vitamin D3 in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2004;89(11):5387-91. GRATIS: http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/89/11/5387

Meer om te ontdekken

Vitamine c fyto-life

Vitamine C 1000

Antioxidant en goed voor het immuunsysteem* Vitamine C is dé vitamine voor het immuunsysteem*. Zo draagt de weerstandsvitamine bij aan onze afweer

Magnesium

Magnesium is nodig in elke cel van je lichaam! Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam en

Vitamine D3

Vitamine D3 Bestel Vitamine D3 Wat is vitamine D? Vitamine D is officieel geen vitamine, maar een hormoonachtige stof (prohormoon) die we